Belastingdienst presenteert richtlijnen leningen uit de Stamrecht BV

Na een onderzoek is de belastingdienst erachter gekomen dat veel Stamrecht BV's in zwaar weer dit te danken hebben aan foutieve leningen. Gevolg hiervan is dat er vanuit de fiscus duidelijkere richtlijnen zijn opgesteld omtrent de eisen waaraan een zakelijke lening vanuit de Stamrecht BV dient te voldoen.

Belangrijke aspecten hierin zijn de mate van zekerheid die de lener verstrekt en de manier waarop de rente tot stand komt.

Voor een uitgebreide uitleg kunt u het betreffende onderdeel van de site van de belastingdienst bekijken.

Goed om te beseffen hierin is wel dat de belastingdienst geen recht spreekt als zodanig en in principe ook maar de eigen interpretatie van de regels weergeeft. De zaken die hier gepresenteerd worden zijn dus geen daadwerkelijke letterlijke wetteksten maar de 'mening' van de belastingdienst. Aangekondigd is echter wel om een aantal proefprocedures te starten om te zien waar de rechters dan uitspraak kunnen doen en dus zo jurisprudentie te verkrijgen.

Dus op sommige punten kunt u of uw adviseur het wellicht niet eens zijn met de manier van denken van de belastingdienst en wellicht zelfs bij de rechter ook gelijk krijgen, het zal in de praktijk handiger zijn niet één van de proefkonijnen in een dergelijke procedure te worden en de richtlijnen op te volgen.